BackstageНовини

10 неща, които не знаете за спорта тъч

Феновете на футбола сигурно си мислят, че “тъч” е изпълнението, което следва, след като топката напусне полето през страничните линии на терена. Това е точно така, но сега ще ви изненадаме, като разкажем историята на спорт, който се казва “тъч” и има много последователи в България.

Представяме ви 10 неща, които не знаете за тъч:

1. Тъч е спорт, който може да се практикува от хора от всякакъв ръст, способности, и възрасти – организират се социални и елитни състезания с дивизии за 5-годишни до над 60-годишни.

2. Тъч е един от малкото спортове, в които и съдиите взимат смени – толкова е бързо.

3. Touch е един от малкото елитни спортове, в които мъже и жени се състезават заедно на терена, в състезания със смесени отбори.

4. Тъч е най-масовият социален спорт в Австралия.

5. Един от най-известните играчи, Мистър Тъч играе наравно с хора 10-15 години по-млади от него. Ето го в действие.

6. България е единствената страна на Балканите, член на ФИТ (Международната Тъч Федерация).

7. Една от най-популярните дивизии в Австралийската национална Тъч лига (NTL) е дивизията „Всички способности“, която включва спортисти с увреждания (физически и умствени увреждания), които се състезават срещу подобни атлети за Националната титла.

8. Българският е третият език, на който са преведени официалните правила (имахме ново издание през 2020 г.). Справихме се толкова бързо, че преди нас ги имаше само на англисйки (оригинал), и френски.

9. ФИТ (Международната Тъч Федерация) вече има 48 държави-членки с включването на Ливан. На последното Световно първенство 28 държави се състезаваха в 11 дивизии, за да решат кой да вземе титлата Световен шампион!

10. Тъч у нас същестува от 2019-та година, а родните клубове са винаги готови да приветстват нови членове – за повече информация може да се обърнете към @bulgariatouch или contact@bulgariatouch.org.

Стефан Дойчев

Свързани статии

Back to top button