Снимка: БФБаскетбол

Младите надеждиНовини

40 момичета и 12 треньори се събраха за Откритата тренировка в София

40 момичета от шест клуба и 13 треньори се събраха за над двучасова Открита тренировка в залата на стадион „Георги Аспарухов“ в София, организирана от Мениджър Развитие на женския баскетбол към БФБаскетбол Албена Брънзова, съобщава родната централа.

Тренировката, която е втора поред в София, бе проведена в партньорство с Програма стратегическо развитие на подрастващи (ПСРП) „Стани по-добър“.

„Тренировките имат за цел да бъдат идентифицирани баскетболни таланти U12 (2010, 2011) за бъдеща селекция на националните гарнитури. По време на заниманията детайлно се оценяват техните технически и тактически умения с цел подпомагане на целенасочено надграждане в тяхното развитие като баскетболистки. Желанието ни е да работим съвместно с всички треньори на подрастващи момичета в страната“, коментира Брънзова. „Страхотна идея е това. Надявам се тази инициатива да е трайна. Такива събирания трябва да има поне два пъти месечно“, коментира и старши-треньорът на националния отбор за жени до 20-годишна възраст Лъчезар Коцев.

В занятието, което включваше основни баскетболни фундаменти като техника на стрелба, завършване в движение отгоре и отдолу, завършване със задминаване, и завършване с пробив на 45 градуса, наказателни удари, пивот, дрибъл, пасове и защитни упражнения, участваха момичета от Левски, Славия, Септември 97, Локомотив София, Шампион 2006 и Рилски спортист. Своите знания на всички момичета показаха треньорите Милена Савова, Ирена Колева, Ива Ангелова, Силвия Пеева, Калина Попянкова, Едуард Вълчев, Калоян Чернев, празнуващият рожден ден днес Николай Иванов, Александра Димитрова, Катрина Рудева, Рая Дошева и бившите баскетболистки от WNBA Албена Брънзова и Гергана Брънзова. Всички треньори имаха възможност да работят заедно със своите колеги.

Планирани са и множество тренировки и тестове в останалите баскетболни центрове в страната. Следващото тестиране на талантливи баскетболистки до 14-годишна възраст ще е в Русе на 25 март.

Свързани статии

Back to top button