Снимка: Българска федерация по фехтовка

Гласове от спортаНовини

Целта пред българската фехтовка е отборна квота за Олимпийските игри в Париж 2024

Отборът вече е на девето място в световната ранглиста

“Целта пред българската фехтовка е завоюването на отборна квота за олимпийските игри в Париж през 2024 година”, заяви на пресконференция президентът на Българска федерация по фехтовка Величка Христева.

Състезателките на сабя Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова записаха най-доброто класиране на българската женска фехтовка в турнири за Световната купа, след като спечелиха златните медали в отборната надпревара в Ташкент (Узбекистан) миналия уикенд.

“Увеличава се броят на “златните момичета” в България, което е гордост, Отборът вече е на девето място в световната ранглиста, а на олимпийските игри участват първите осем, но само четири или пет от Европа. Ще бъде много трудно отборно класиране за Игрите, но това е целта. В индивидуалното може да спечелиш една квота, но ако вземем отборна са три, което е нашата цел”, каза Христева.

Момичетата са възпитанички на фехтовална академия “Васил Етрополски” и се подготвят при националния треньор Ивайло Воденов. “Светът се учуди как България може да спечели Световна купа. Благодаря на момичетата, че се раздадоха до край. Самата Световна купа е голям успех. Дали ще стигнем до олимпийските игри ще стане ясно след година. Преминахме през най-силните отбори, за да спечелим и така победата е по-сладка”, отбеляза наставникът.

Състезателките признаха, че са много щастливи и все още не могат да повярват какво са постигнали. Разкриха, че Храмова е контузила крака си, но все пак е стиснала зъби до края на надпреварата. През март на фехтовачите ни им предстои участие на турнири в Гърция, Белгия и Република Корея. Първото от тях е Световна купа в Атина на 3 март. Олга Храмова и Йоана Илиева пък ще проведат десетдневен лагер в Германия в края на февруари.

Свързани статии

Back to top button