Новини

Първи медал за България от Световното по вдигане на тежести

Сребро за Божидар Андреев в изтласкването и четвърто място в двубоя

Божидар Андреев донесе първи медал за България от Световното първенство по вдигане на тежести в Рияд, Саудитска Арабия. В категория до 81 килограма състезателят ни заслужи сребърен медал в изтласкването с резултат от 195 кг, а в двубоя завърши на четвърто място с постижение – 349 кг.

В изхвърлянето Андреев стартира със 154 килограма, с които се справи без проблем. След това възпитаникът на Пламен Братойчев пробва 158 кг и макар да вдигна щангата над главата си, съдиите не признаха опита. При третото си излизане на подиума, вече на 159 килограма, българският тежкоатлет изобщо не бе близо до успеха. Така той остана шести в това движение.

В изтласкването родният щаб реши да рискува с начална тежест от 190 килограма. Тази авантюра се оказа напълно оправдана, тъй като Божидар Андреев се справи от първия опит. Последва вдигане на 195 килограма, което, както и в изтласкването, не бе признато от съдийския апарат след преразглеждане. Сливналията обаче отново пробва същата тежест при последния си опит и този път бе напълно безкомпромисен.

Златото в изхвърлянето взе узбекът Мухамадкодир Тощемиров със 164 килограма, а първото място в изтласкването е за индонизиеца Рахман Абдула с 209 килограма. Постижението на индонизиеца, който вдига в група “Б” на състезанието, е и световен рекорд в категорията – с един килограм повече от старото върхово постижение на Карлос Насар. Представянето на Абдула и Тощемиров в отделните движения им отреди второ и трето място в двубоя. Шампион в категорията стана италианецът Оскар Рейес Мартинес.

Свързани статии

Back to top button