Снимка: Анна Недкова

Вдъхновяващи историиНовини

Амбициозен, талантлив и целеустремен – това е Валентин Димов

Той е амбициозен, талантлив и целеустремен. Приел е спорта като начин на живот. Отраснал в тенис семейство с ракетата в ръка от ранна детска възраст, Валентин Димов е една от големите ни надежди в треньорската професия в този спорт.

Започва да се занимава с тенис на седем години. Запалва се по играта от своя брат – Димитър. Двамата са състезатели на баща им – доц. Иван Димов, преподавател по тенис в НСА.

Вальо Димов разкрил таланта си още в тийнеджърска възраст, достигайки до Топ 6 в ранглистата на Европа за младежи до 14 години. Участвал е в два турнира от Големия шлем за юноши – Австралия Оупън и Уимбълдън. Стигал е до трето място на Европейско лично първенство, ставал е вицешампион на Европейско отборно до 18 г. заедно с Васил Младенов и Александър Лазов.

При мъжете Димов има няколко титли на сингъл от държавни първенства. Многократен отборен шампион на България е с Тодор Енев, а също и с Александър Лазов за ТК НСА. През 2009 г. е част от националния отбор за Купа “Дейвис”, а на международния турнир Фючърс в Ямбол с награден фонд 10 000$ печели титлата. Така достига и до своето най-добро класиране при мъжете – номер 621 в ранглистата на АТП.

На 25-годишна възраст приключва с професионалния тенис в ролята си на състезател и се насочва към това, за което е учил в Националната спортна академия “Васил Левски” – да бъде треньор. Основно работи с втората ракета на България – Димитър Кузманов, но е и помощник-треньор на Дора Рангелова в женския национален отбор. От 2 години развива собствена детска школа, в която заедно със своя екип се опитва да създаде най-добрите условия за тренировки. Вальо вярва, че това е най-правилният и целенасочен път, за да има преки наблюдения над децата от началото им в тениса. За целта се съветва с по-опитния си баща и с брат си. В школата помага и Габриела Красимирова, която иска да се развива в специалността си, а именно в треньорската дейност.

През настоящата година постига една своя мечта – да оглави българския отбор за мъже за Купа Дейвис. По този начин на практика треньорският екип на националния ни тим се запазва, само ролите се разменят – досегашният капитан Теодор Бачев ще помага на Димов, който пък миналата година на свой ред бе негов асистент. Още в първия си двубой начело на отбора Валентин взе блестящо решение за решителния мач с Парагвай. Първоначалният вариант беше на корта един до друг да застанат Алекс Донски и Пьотр Нестеров. Впоследствие обаче новият капитан замени Нестеров с Алекс Лазаров. Неговата преценка се оказа великолепна. Донски и Лазаров спечелиха третия решаващ мач за България с 6:3, 7:5. Пожелаваме успех на нашите лъвове в предстоящите сблъсъци с Южна Африка, които ще се проведат в периода 16-18 септември 2022 г.

“Успявам да съвместявам треньорската работа с участието ми като състезател в шампионатите в Италия и Германия”, е важно уточнение, което 33-годишният Димов прави. В момента е съотборник с имена, доскоро намирали се в Топ 50 на АТП.

Неговото име е олицетворение на спорта, в който е постигнал редица успехи. Валентин Димов е истински ценител на тениса. Сигурни сме, че с тези знания и страст към играта в близкото бъдеще Вальо ще изгради топ играчи, които ще прославят страната ни.

Автор: Джем Юмеров

Свързани статии

Back to top button