Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg

Новини

Баща и син Назарян: Да носиш в гените си… центур!

Знаете ли какво е “центур”? Ако не се интересувате от борба, вероятно си мислите за римските пехотинци. Само че тук става дума за хватка, която ти дава понякога жизненоважните в един мач 5 точки или туш.

Центурът не е просто нещо. Хващаш противника с две ръце през кръста и го хвърляш над главата си. Трябва да знаеш как да го направиш, за да не нараниш себе си, а и противника. Това се учи по принцип с много тренировки. Има обаче случаи в които… просто го носиш в гените.

Разказвали сме много за двукратния олимпийски шампион Армен Назарян и неговия син Едмонд , който днес (3 април) излиза на тепиха в Будапеща в опит да спечели втора европейска титла при мъжете. Правили сме хиляди съпоставки на кариерите им, на стила им на борба.

Само че те продължават да ни изумяват. В колкото и различни епохи да живеят, Еди и баща му си приличат дори по този прочут центур.

През 2000 г., когато Армен триумфира на олимпийските игри в Сидни на финала прилага точно тази хватка. Датата е 27 септември, а “потърпевш” е Ким Ин-соб, който просто е безпомощен в силните ръце на Назарян.

4 години по-късно Армен не успява да приложи своята коронна хватка. Защо? “Треньорът ме извика и ми каза, че трябва да се откажа от нея, защото била опасна. Като съм ги вдигал надолу с главите, можели да паднат лошо и да се получи тежка контузия. Аз изпълнявах всичко перфектно, целта на центура е да те хвърля по гръб за 5 точки или туш. Имало е случай да си падат на врата или рамото, защото са се опитвали да се измъкнат. Получавали са се травми, но леки”, преди време разказа той.

Свързани статии

Back to top button