Снимка: БФС

НовиниСпорт и здраве

БФС подкрепя благородна кауза в името на детското здраве

Футболът е велика игра, създадена не само да носи удоволствие на хората, но и да ги обединява тогава, когато нищо друго не е в състояние да го направи. С тази идея Българският футболен съюз и лично президентът Борислав Михайлов изразяват подкрепата си за благородна кауза в името на най-ценното – здравето на нашите деца.

Футболният месец май в България ще премине под мотото “Born a Fighter” („Роден боец“) – точно това е слоганът на Children’s Tumor Foundation, първата масова организация, посветила се изцяло на откриването на лек срещу неврофиброматозата – рядко генетично заболяване, засягащо най-вече децата.

Във всички 31 дни на следващия месец светът ще се запознава с болестта, а за да насочат внимание към неврофиброматозата и да изразят подкрепата си към всички, засегнати от нея у нас, клубовете от Първа професионална лига и техните футболисти ще се включат в кампанията „Роден боец“, като за целта ще облекат специално подготвени фланелки и ще запишат видео послания за ангажиране на общественото внимание. Финалът за Купата на България и предстоящият домакински двубой на България срещу Северна Македония на 2 юни също ще преминат под мотото на благородната инициатива.

Неврофиброматозата (NF) е генетично заболяване, при което се засяга растежът на клетките в нервната система, което води до образуване на тумори в нервната тъкан. Тези тумори могат да се развият навсякъде, включително и в главния и гръбначния мозък. Заболяването обикновено се диагностицира в ранна детска възраст и се дължи на генетична мутация, предавана от родител на дете.

Неврофиброматоза тип 1 (NF1) е най-често срещаната форма на това заболяване, касае мутация в гените на хромозома 17 и засяга 1 на 3000 човека. Този тип неврофиброматоза е позната още и като „Болест на Реклингхаузен“. NF2 се дължи на мутация в хромозома 22 и засяга 1 на 25 000 човека. И в двата случая общото е, че налице е липса на белтък, който да контролира растежа на клетките. Третият, най-рядко срещан тип неврофиброматоза, е шваноматозата, която засяга 1 на 40000 души.

За съжаление, NF туморите могат да доведат до тежки последствия като глухота, слепота, костни изменения и аномалии, обезобразяване, затруднения при ученето и тежка, инвалидизираща болка, неподвластна на третиране.

Създадената през 1978 г. Children’s Tumor Foundation е първата организация, отдала се на намирането на лек срещу NF. Целта ѝ е да стимулира изследванията, да разширява знанията и да се грижи за общността на NF.

Повече за самото заболяване и за фондацията можете да откриете на официалния сайт: https://www.ctf.org/news/announce-shine-a-light-2022

Свързани статии

Back to top button