Снимка: БФБорба

Новини

Биляна Дудова отпадна от състава за европейското

Обявиха отборите за Евро 2022

Биляна Дудова отпадна от състава за европейското в Будапеща, което стартира на 28 март. По предложение на селекционера Петър Касабов Управителният съвет на федерацията утвърди Тайбе Юсеин да ни представя в категория до 62 кг.

“Има треньори, те определят критериите и оттам-нататък си носят отговорност – каза Христо Маринов, президент на федерацията. – Ние, като Управителен съвет, само утвърждаване съставите. Подкрепили сме състава, който е подал националният треньор. Биляна беше подадена за кат. 59 кг”.

От началото на сезона Дудова се състава в по-горната категория до 62 кг, която е олимпийска, а не в неолимпийската до 59 кг.

И двете са световни и европейски шампионки, а Тайбе Юсеин спечели и бронз на олимпиадата. До момента двете имат две срещи, балансът е равен 1:1 победи. В първата Биляна загуби на държавни шампионат, но взе реванш на турнира “Дан Колов”. И трябваше да определят коя да отиде на европейско първенство след преборване в Благоевград. Тогава с решение на Управителния съвет състезателките трябваше да бъдат на точни килограми. Тайбе Юсеин обаче се оказа по-тежка.

“Аз няма да се състезавам на европейското първенство, при положение че победих Тайбе на турнира “Дан Колов”, при положение че спазих правилата, които бяха казани от Управителния съвет на Българската федерация по борба – каза Биляна Дудова. – Не че съм направила много, но от пет европейски първенства имам четири титли и от участия на две световни първенства имам златен и сребърен медал. И да бъда подигравана по такъв начин…. Защо не си решим проблема по спортсменски начин, на тепиха. Която е по-добра да участва.”

Днес бе редовното общо събрание на федерацията, което започна с час по-късно заради липса на кворум.
На форума бе приет отчетът за миналата година и утвърден бюджетът за 2022-а, който е като миналогодишния – 3 млн.лв. Но още не е ясно дали той ще остане такъв, защото още договорът със Спортното министерство не е подписан и не е ясно какви средства ще бъдат дадени от държавата.

На европейското в Будапеща страната ни ще бъде представена от трима рефери – Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев.

Освен на Тайбе Юсеин при жените селекционерът Петър Касабов и треньорите Стоян Петков и Серафим Бързаков са заложили на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, СК Борба “Левски”, София
53 кг Ирена Бинкова, СК Борба “Бургас”, Бургас
55 кг Сезен Белберова, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе
57 кг Евелина Николова, СК Борба “Ангел Гочев”, Созопол
62 кг Тайбе Юсеин, СК Борба “Левски”, София
65 кг София Георгиева, СК Борба “Левски”, София
72 кг Юлияна Янева, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе
76 кг Мария Оряшкова, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе

В свободния стил при мъжете треньорският щаб Валентин Ангелов, Йордан Денев и Димитър Кумчев ще разчитат на следните борци:

57 кг Микяй Наим, СК Борба “Димитровград”, Димитровград
61 кг Георги Вангелов, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе
65 кг Владимир Дубов, СК Борба “Миньор”, гр. Перник
70 кг Рамазан Рамазанов, СК Борба “Илия Павлов”, Велико Търново
74 кг Али-Паша Умарпашаев, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе
79 кг Мирослав Киров, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе
86 кг Ахмед Магамаев, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе
92 кг Ахмед Батаев, СК Борба “Юнак-Локомотив”, Русе

В класическия стил треньорите Братан Ценов, Емил Будинов, Тарек Абделслам и Емил Иванов ще разчитат на следните състезатели:

55 кг Стефан Григоров, СК Борба “Слава” Монтана
60 кг Едмонд Назарян, СК Борба “ЦСКА”, София
67 кг Иво Илиев, СК Борба “ЦСКА”, София
72 кг Дейвид Димитров, СК “ЦСКА”, София
77 кг Айк Мнацаканян, СК Борба “ЦСКА”, София
82 кг Росиан Дермански, СК Борба “Ботев-93”, Враца
87 кг Йоан Димитров, СК Борба “Ботев-93”, Враца
97 кг Кирил Милов, СК Борба “ЦСКА”, София

Свързани статии

Back to top button