Снимка: БФХ

Новини

България и Варна отново ще приемат европейски хандбал през лятото

Ясни са съперниците на юношите и младежите ни в европейските шампионати

В централата на ЕHF във Виена беше изтеглен жребия за европейските шампионати за юноши до 18 години и младежи до 20 години.

Както вече стана ясно, България ще приеме и двете първенства при младежите до 20 години. Те ще се проведат през месец юли в Двореца на културата и спорта във Варна. Първият шампионат, в който ще вземе участие и нашият национален отбор, е от 1-ви до 10-ти юли. Като домакин, България имаше правото да избере в коя от двете предварителни групи на турнира да играе. Селекционерът на представителния ни тим Виктор Симеонов предпочете група „А“, в която попаднаха също отборите на Русия, Чехия, Латвия и Финландия. В група „Б“ ще спорят Австрия, Нидерландия, Словакия, Турция и Грузия.

Вторият европейски шампионат при младежите във Варна ще се проведе от 14-ти до 24-ти юли. Той ще бъде с участието на 11 отбора. За него жребият отреди място в група „А“ на Израел, Северна Македония, Латвия, Гърция, Люксембург и Великобритания. В група „Б“ попаднаха Беларус, Швейцария, Румъния, Украйна и Косово.

Станаха ясни групите и за трите европейски шампионата при юношите до 18 години. Българският тим, воден от Йордан Димитров, ще участва на първенството в Израел от 7-ми до 14-ти август. Жребият отреди на състава ни място в предварителна група „Б“, в която са още отборите на домакина Израел, Латвия и Грузия. В група „А“ ще спорят съставите на Нидерландия, Чехия, Гърция и Молдова.

За България това ще бъде поредно домакинство на прояви от календара на Eвропейската хандбална федерация. През 2016-та страната ни прие шампионат за юноши до 18 години, през 2019-та за девойки до 19 години, а през миналата – за юноши до 19 години. Миналото лято БФ Хандбал организира с огромен успех и предаваното в цял свят Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки, мъже и жени.

Свързани статии

Back to top button