Backstage

България изпуска втори шанс за домакинство на европейското по щанги

Съдебното бавене на вписването на новоизбраната управа в Българската щанги федерация е на път да провали открилия се втори шанс да бъдем домакини на европейското първенство за мъже и жени тази пролет. София бе определена да приеме най-силните на континента през април, но забавена.

Документация от предишния президент Неделчо Колев принуди европейската централа (EWF) да потърси през декември друга опция. Гръцката федерация веднага изяви желание да замести България, но заради новата вирусна вълна правителството там наложи стриктни здравни мерки за тази пролет с цел да спаси туристическото лято и това явно прави невъзможна организацията на шампионата в Атина.

Както е известно, процедурни спънки все още бавят вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство през месец май управа на Българската федерация. Това затруднява неимоверно работата на централата и я поставя в зависимост от подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

Междувременно веднага след Коледните празници се откри нов шанс домакинството да бъде все пак присъдено на България. „Отново направихме всичко възможно това да стане факт. Организационно сме ангажирали хотели, зала, спонсори, транспорт – всичко. Искахме заедно да направим нещо добро за нашите състезатели и за нашия спорт. Президентът на EWF Антонио Конфлити и генералният секретар Милан Михайлович пожелаха да посетят тези дни страната ни, но визитата им се отмени поради откровения бойкот на Неделчо Колев, който прави всичко възможно да провали домакинството на България. За жалост това става възможно с прерогативите, които той все още притежава поради процедурни спънки, бавещи вече осми месец вписването в съда на новоизбраната с огромно мнозинство през месец май управа на Българската федерация,“ твърди новоизбраният президент на БФВТ Ариф Маджид, който заедно с члена на Управителния съвет Кирил Панайотов задели лични средства за участието на българските национали на световното в Ташкент през декември, където спечелихме злато и бронз.

Така, на практика заради процедурни хватки и мудна съдебна система, България поставя спортните си постижения и домакинства на големи първенства в зависимост от настроенията и личните вражди на дадена недоволна от статута си във федерацията личност. „Не мога да проумея подобни действия, все пак над всички нас е престижът на страната и успехите на българските спортисти. Отказът да организираме така чаканото европейско първенство ощетява нашите национали в изявата им след толкова години пред родна публика, но и е огромен удар по авторитета ни в световните щанги и в световния спорт като цяло,“ каза още Ариф Маджид.

„Дълго време регистрацията на новото ръководство бе бавена заради жалба от някакъв созополски клуб, че не е поканен правомерно. После със същите мотиви се жалва и клубът на предишния генсек Борислав Гидиков. Ден след като тази протяжна сага приключи бе входирана нова жалба – този път от клуба на сина на предишния президент Неделчо Колев. Тези три клуба обаче са все клубове фантоми, без лиценз и дейност. Така вече осем месеца съдът не вписва избраните на 28 май миналата година нови президент и Управителен съвет. Това блокира дейността на федерацията и създава неимоверни трудности за развитието на нашия спорт,“ смята старши треньорът на националните отбори Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

В момента надеждата на хората в щангите е новият спортен министър Радостин Василев да предприеме стъпки за разрешаване на сложния казус, което ще позволи нормална дейност в един от най-успешните български спортове.

Свързани статии

Back to top button