Вдъхновяващи истории

Доброта по време на война

 Voice in Sport е медия, чиято мисия е и добрата журналистика. Даваме платформа за изява и първи стъпки в професията на млади таланти и бъдещи “водещи пера”.

Джем Юмеров е поредното ново попълнение в екипа ни. 


21-ви век – векът на модерните технологии. Човечеството е постигнало почти всичко, за което може да мечтае, а останалото е въпрос на време. Светът става все по-глобализиран, което ни предоставя нови възможности за развитие. Никога до сега хората на Земята не са живели по-добре от днес.

Всичко звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Covid пандемия връхлетя света, променяйки напълно ежедневието ни. В момент, в който изглеждаше, че сме на финалната права в разрешаването на причинените от болестта кризи, напрежението между Русия и Украйна ескалира.

Последвалите събития засегнаха много аспекти от живота ни. Спортът, за съжаление, не остана по-назад. Цар Футбол този път нямаше как да изпълни ролята си на обединител. Остри думи и взаимни нападки между  украинския национал Андрий Ярмоленко и капитана на националния отбор по футбол на Русия – Артьом Дзюба  се появиха в социалните мрежи. Руският олигарх и собственик на Челси Роман Абрамович разтърси футболния свят със своето изявление, в което обяви, че продава клуба. Причината е ясна – евентуални санкции, които грозят милиардера. УЕФА взе решение да премести финала на Шампионската лига – от Санкт Петербург в Париж, докато руските клубни и национални отбори бяха извадени от всички турнири, провеждащи се под егидата на ФИФА.

В контекста на тези събития трудно се сещаме за вдъхновяващи, пълни с позитивизъм истории. А трябва!

Т.нар. “Коледно примирие” е най-точният пример за обединяващата сила на Негово Величество Футбола. Истинско събитие, случило се в мрачно време от човешката история на едно жестоко място – Западният фронт на Първата световна война.

Всичко започва на 24 декември 1914 г., когато коледния дух обзел враждуващите немски и английски войски. Над окопите се разнасят коледни песни. Войниците окичват със свещи барикадите. На Ничията земя се срещат довчера избиващите се страни. Разменят сувенири и подаръци. Официално примирие не било обявено, но отделни писма и сведения твърдят, че близо 100 000 войници са спрели бойните действия в този ден.

Има и десетки свидетелства за футболни мачове, играни между окопите. Най-добрият начин за “подписване” на едно неофициално помирение в най-светлия от празничните дни. Авторитетния в. “Таймс” публикува писмо на майор от английския медицински корпус, в което той отразява един от футболните двубои, които трудно могат да се нарекат истински мачове. В повечето случаи са използвани кълба, направени от войнишки шапки, или тенекиени кутии, вместо топки. Теренът е замръзнал и неравен. Двата отбора са съставени от по 50 човека. Всеки, който е поискал да участва във футболния двубой е можел да го стори. В края немците спечелили с 3:2.

“Това не беше обичаен мач. По-скоро огромна тълпа хора риташе топка. Имаше по около 50 човека от всяка страна. Аз също взех участие, тъй като обичам футбола. Не помня колко дълго продължи срещата, може би около един час. Донесоха една топка от нашите окопи. Този мач бе едно истинско и много странно чудо.” – разказва в спомените си ветеранът от британската армия Бърти Фелстед.

Въпреки полевите условия, войниците доказват, че не съществува сила, която да унищожи страстта и любовта към играта. Футболът е накарал смъртните врагове да забравят за сраженията поне за няколко минути. Може би е преувеличено и украсено като масовост и организираност, но Коледното примирие не е приказка, а исторически факт. За футболните романтици това винаги ще е една от най-красивите истории за любимия спорт.

Да, събитията са от преди повече от 100 години. Коледа е далеч, но посланията за възтържествуване на доброто са вечни. В тези напрегнати дни, едва ли можем да направим нещо по-полезно за себе си и околните, освен да обичаме и да сме по-добри всеки ден! Правете всичкото добро, на което сте способни, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, докато можете!

Джем Юмеров

Свързани статии

Back to top button