Снимка: bvf.bg

Гласове от спортаНовини

Драган Иванов: Треньори и ръководители да изтърпят грешките на растежа при подрастващите

Той прие предложението да бъде част от комисията за Детско-юношески волейбол заедно Николай Иванов

Драган Иванов прие предложението да бъде част от комисията за Детско-юношески волейбол заедно Николай Иванов. Треньор с дългогодишен стаж на различни нива, един от най-опитните и доказали се специалисти за подрастващи у нас. През годините е бил селекционер на различни национални селекции в юношеското направление, с които постига много успехи. В последните два сезона бе главен треньор в школата ВК Хебър. За кратко пое и мъжете, а в настоящето той е помощник в щаба на женския отбор на шампиона при жените Марица (Пловдив).

Иванов даде пространно интервю за федерацията ни по волейбол:

– Как се стигна до привличането Ви в комисията по Детско-юношески волейбол?

– Поканиха ме хора, които считам, че са сериозни и имат правилното отношение към процесите, които протичат във волейбола като цяло. Хареса ми идеята, която имат за развитието на детско-юношеското направление у нас.

– Как виждате партньорството ви с Николай Иванов в комисията?

– Когато хората гледат в една посока, е много лесно да се разбират. С него имаме много допирни точки. Убеден съм, че няма да има никакъв проблем в съвместната ни работа. Още повече, че това във времето е правено, били сме заедно в национални отбори през годините.

– Имате богати наблюдения. Работи ли се правилно с подрастващите у нас?

– Бих казал, че там където в клубовете разполагат с качествени състезатели, се стараят и успяват до голяма степен да работят правилно. Естествено винаги може по-добре. Но считам, че работата по клубовете с играчи, които имат потенциал да станат големи в този спорт, е добра. Резултатите им в последните години го доказват.

– В какво изоставаме при подрастващите спрямо другите държави?

– Не считам, че изоставането при нас е основно при подрастващите. Има един период между младежка и мъжка възраст, както между девическа и женска, в които ние имаме буфери и губим част от тези талантливи състезатели. Ако успеем да преодоляваме по-лесно този преходен период от една в друга възраст, това ще доведе до по-голямо количество на преливане на състезатели от детско-юношеските школи, съответно в мъжките и женските отбори. Относно това, че ние се справяме по много добър начин с подрастващите, резултатите са достатъчно красноречиви.

– Тогава къде се къса веригата между подрастващи и отбори за мъже и жени?

– Къса се там, че когато младите състезатели трябва да влязат в мъжките и женските отбори, обикновено повечето клубове преследват конкретни цели и резултати, относно класиране, участия в евротурнири и т.н. И много трудно е да изтърпиш грешките на растежа на един млад състезател. А той трябва някак си да израсне в точно такава среда, където някой трябва да му позволи в първия етап на неговото развитие да допусне определено количество грешки. Ако стои само в квадрата, няма как да стане. Трябва да е на терен. Да, ще допуска грешки. Тези грешки ще тежат, могат да костват мач, определено класиране, всичко. Най-трудното в този преход е да се намерят треньорите, които да изтърпят грешките на растежа. Съответно и ръководителите да разберат този процес.

– Колко от подрастващите, които постигнаха добри резултати в последно време са готови за националните отбори за мъже и жени?

– Нито един от тях. Не са готови за националните отбори. Имам предвид да играят. Пред тях предстои още много работа, за да могат да са полезни на терен. Да, в разширените състави биха могли да попаднат, не малка част от тях. Биха могли да продължават да се обучават покрай по-опитните. Но да попаднат на терен, това в момента според мен е невъзможно.

CEV организира за първи път Европейски първенства за мъже под 22 и жени под 21 години. Полезни ли са те?

– Всяко едно състезание е полезно. Веднага ще се върна в началото, когато казах, че точно в тези възрасти при нас се къса връзката. Именно в тази междинна възраст. Това е много добра новина специално за нас като държава, където календарът ни е беден. Тези млади състезатели не винаги получават места в представителните отбори за мъже и жени, в които се намират. Такъв форум е отличен вариант да бъдат събрани на подготовка заедно и да участват в много сериозен шампионат. Това ще им донесе допълнително развитие и ще бъде и стимул да покажат своите възможности на европейския и световен пазар.

– В момента работите в женско направление. При момчетата се радваме на успехи през последните години. Как виждате девическото направление?

– При девойките също има качествени момичета, които при правилна работа ще реализират също много добри резултати. При тях предстои добро бъдеще. Не винаги правилната работа е гаранция за резултат. При подрастващите най-важното е да се преследват дългосрочни цели с краткосрочни задачи и стъпки. Да се гони развитието на всеки един елемент, на всяко физическо качество постепенно. Спортният календар трябва да е част от подготовката на тези млади играчи. Това трябва да бъде целта.

– Кое е по-важно – краткосрочните цели или визията за бъдещото развитие на тези състезатели?

– Естествено най-важното е визията за бъдещето на тези деца. Но поставяйки си краткосрочни задачи и преодолявайки ги, преследваш основното. Имаш удовлетворението, че си постигнал нещо. След което веднага набелязваш следващото и следващото. Не на последно място ние позабравихме малко термини като тестиране, анализ, планиране на базата на анализа. Да се свърши определена работа и пак да направиш тестове, за да видиш тази работа какъв ефект е имала. Това при подраставщите е много важно и определящо.

– Николай Иванов разкри, че вие планирате мащабно тестиране на децата. Как ще протече?

– Ще бъде в две направления. Тестиране на моментни физически качества и на моментни технически умения. Ще са тестове, с които деца и треньори ще бъдат запознати навреме с изискванията. Така че да бъдат достатъчно добре информирани какво ще предстои. Няма да е нито сложно, нито нещо, което да не са правили. Просто искаме да имаме база, от която да се стартира. След това да се следи надграждането по тези елементи, как се движат тези състезатели във времето.

– Предстои много работа, нужно ли е и други специалисти да се присъединят към тази комисия?

– Със сигурност задачите са много. Започна да се гледа в една посока, което е най-важното. В хода на работата ще стане ясно дали това нещо може да бъде организирано и изпълнено по начина, по който в момента е замислено. Сигурен съм, че ако се наложи помощта на други хора, това ще бъде осигурено.

– Предстои избор на четирима национални селекционери за подрастващи. Смятате ли, че имаме достатъчно квалифицирани треньори?

– Не се съмнявам, че у нас има достатъчно подготвени специалисти, които да се справят. Много се надявам да бъдат достатъчно мотивирани. Като визирам мотивация, от личен опит казвам да се даде шанс да се реализират самите състезатели, да бъдат създадени възможно най-добрите условия, всеки един да покаже максимума. Това е работата на треньорите при подрастващите. Тук искам да кажа нещо много важно. Ако приемем, че във волейбола се движим на 7-8 място в класациите за момчета и момичета в Европа, като трябва да включим фактора ресурс – състезатели, които практикуват този спорт в държавата, ние автоматично ще се качим в челната тройка. Ако към тази формула искаме да прибавим финансов ресурс, с който разполагат детските ни школи по клубовете и съответно националните ни отбори, автоматично ще оглавим класацията на Европа, като най-добре представящите се отбори на континента. Това означава, че нашите треньори при подрастващите са най-добрите. Повтарям – винаги може още и се радвам, че федерацията поема инициативи, с които да подпомогне материално и нематериално треньорите по клубовете, за да запазим този ентусиазъм. Той е водещият в момента.

– Да завършим с това, че България продължава да получава доверието на CEV и да бъде организатор на големи мeждународни форуми при подрасващите. Какво ни носят тези домакинства?

– Със сигурност това е много позитивно. Води до още по-голямо популяризиране на играта. Колкото повече състезания се организират в България, толкова повече нараства интереса към волейбола. Ние имаме нужда от това, при положение, че сме лимитирани към ресурс – чисто човешки в нашата държава. И колкото повече деца привлечем и запалим по волейбола, толкова по голям е шансът да открием качествени кадри, които във времето да се развият на високо ниво и да се реализират в националния отбор. От друга страна спокойствието, което дават домакинствата за участие на нашите национали, е втората част на медала. БФВ прави много. Смятам, единствено, че в мъжкото направление се поеха повече такива инициативи. Като че ли оставаме длъжници на девойките в тази посока и се надявам да бъдат предприети стъпки и в тази насока.

Свързани статии

Back to top button