Снимка: Verus Photography

Вдъхновяващи историиНовини

“Година на благодарността с Мадлен Радуканова” продължава в Пловдив и Айтос

На 24 февруари кампанията “Година на благодарността с Мадлен Радуканова” ще се реализира в два града – Пловдив и Айтос. Това съобщи златната ни олимпийска медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика. С нея ще бъде и председателят на Асоциацията на спортните журналисти Найден Тодоров.

Информация за посещението в Пловдив:

Спортно училище “ Васил Левски “ – град Пловдив е едно от най-славните спортни училища в България. През 1949г. в града на тепетата започва да функционира първата в страната Държавна школа за физкултура и спорт. За неин патрон е определен Васил Левски. На 10 октомври 1949г. училището се преустройва в Техникум за физическа култура и спорт „Васил Левски“.

Първата сграда, в която се помещава техникумът, е бившият френски мъжки колеж (сега ПУ „Паисий Хилендарски“). След това за учебни сгради се ползват Пловдивската семинария, Международният панаир, помещенията на Девети пехотен пловдивски полк /през учебната 1963-1964г./ и самостоятелният корпус в района на СК „Пловдив“. Следват години, през които се построява учебният корпус с 27 класни стаи, а след това през 1971 г. и първото общежитие.

През учебната 1971-1972г. се обособява в Средно спортно училище „Васил Левски“.

Строителните дейности продължават, като през 1976г. е открито второто общежитие, а малко по-късно хранителният комплекс, както спортни зали и съоръжения. Изключителен принос в изграждането на спортистите имат треньорите, оставили своя светъл отпечатък върху формирането на спортния дух в училището.

Едни от най-изявените треньори са: Ганчо Крушков – вдигане на тежести, Еньо Петров – специалист в дисциплината висок скок, Васил Пенов – специалист в спринтовите дисциплини, Любен Голев – акедемично гребане, Георги Учкунов – първият треньор по гребане в града, Никола Николов – спортна гимнастика, Анастасия Генова – художествена гимнастика, Николай Гъгнев – хандбал, Иван Иванов – волейбол. Известни спортисти, завършили през годините спортното училище в Пловдив, са: Иван Абаджиев – вдигане на тежести, Румяна Чавдарова – лека атлетика, Каспар Симеонов – волейбол, Райчо Христов – спортна гимнастика, Пенка Стоянова – баскетбол, Генчо Цветанов – акробатика, Ангелина Михайлова – баскетбол, Вичо Михайлов – акробатика.

Гордост на училището са спортистите Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Петър Мерков, Мария Петрова, Асен Златев, Стоян Делчев, Севдалин Маринов, Николай Бухалов, Ваня Гешева, Наим Сюлейманов, Милен Добрев, Ива Пранджева, Цветана Пиронкова и много други, посветили се на спорта и големите постижения в него.

И днес училището се гордее с 8 олимпийски шампиони: Асен Златев, Ваня Гешева, Милен Добрев, Николай Бухалов, Севдалин Маринов, Стефка Костадинова и Стоян Делчев, с 59 световни и 67 европейски титли.

Много е трудно да бъдат изброени постиженията на възпитаниците на училището от неговото създаване до момента.

Ритуалите в училищния живот са свързани със символите: патрона на училището – Васил Левски, знамената на ТФС и Спортното училище, химна и логото.

От няколко години работи успешно училищен вестник. Младите огнеборци не пропускат да се увенчаят с купи от различни турнири. Успешно функционира и Зелената класна стая. Вокалната група „Спортен метроном“ и фолклорната група запазват живи българските традиции, а Мажоретният състав е представен от малките грации по художестжена гимнастика.

Спортно училище „Васил Левски“ разполага с много добра материална база, осигуряваща необходимите условия за учение, спорт и отдих: Учебен корпус с осемнадесет кабинета, три компютърни зали, една смарт стая, хранителен комлекс и две общежития (мъжко и женско).

До училището се намира диспансерът по спортна медицина, Гребният канал, тенис комплексът, стадион Пловдив и много зали по различни видове спорт.

В момента в 8 клас в СУ „Васил Левски“ – Пловдив учи вицеевропейската шампионка по художествена гимнастика за девойки с ансамбъл девойки в гр. Варна 2021 – Гергана Трендафилова.

Информация за посещението в Айтос

СУ”Христо Ботев” е създадено на 14 май в далечната 1868 година от будния възрожденец Господин Димов Бъчеваров, днес Средно училище ”Христо Ботев”, град Айтос вече е на 154 години.

През тривековния ни живот училището не просто е дало знания и умения, то е възпитавало и граждански ценности и добродетел. Тази традиция е жива и днес.

СУ ”Христо Ботев” е институция, съчетаваща традициите и осигуряваща гаранция за успех на 1028 ученици, разпределени в 42 паралелки, под ръководството на 80 учители. Училището осъществява обучение в 33 непрофилирани, 8 профилирани паралелки с профил:, „Софтуерни и хардуерни науки“, „Природни науки“ и „Обществени науки“ и една професионална паралелка „Графичен дизайн“.

Следвайки потребностите на новото време и на обществените очаквания, СУ „Христо Ботев“ е изградено като модерно и конкурентноспособно училище, което прилага актуални стратегии, технологии и интерактивни методи на преподаване. Училище, което ангажира, подпомага и стимулира учениците и ги прави значими в учебния и извънучебния процес.

Учителската общност успешно осигурява качествено съвременно образование, успешно съчетаващо традиции и новаторство. Съдейства за развитието на творческите заложби и потенциала на всеки ученик като знаещ, търсещ, мотивиран за себереализация и изява. Горди сме, че сме единственото училище в община Айтос – носител на орден „Кирил и Методий ” .

Благодарение на обогатяващата се и осъвременена материална база се създава уютна и желана среда за обучение в 2 модерно оборудвани езикови кабинета, 4 компютърни кабинета, 2 лаборатории по природни науки и мултимедиен кабинет. За спортното и здравословно образование са осигурени два физкултурни салона, фитнес зала.

Училището е дом за развиване на творческите способности на деца от различни възрасти. През годините нашите ученици покоряват върхове в различни области на науката, изкуството и спорта, печелят призови места в общински, областни, национални и международни състезания и олимпиади.

Към училището функционират Театралните състави „Школа за слово, мелодия, театър” и „Златните ключета”, достойно представящи училището в национални и международни фестивали, както и танцов състав „Тракийче”, разнасящ славата на българските танци из цяла Европа. Детска музикална формация „Ян Бибиян” дава път на певците и развива не само музикални заложби, резултат от добре свършената работа са няколко самостоятелни албума и награди от национални конкурси.

Гордост за училищната ни общост е новосъздаденият музей, в който може да се проследи историята на училището ни от създаването й до днес.

За първи път в нашето училище през 2016 година бе закупена Виртуална пясъчна кутия. С нея учениците имат възможност сами да правят релефни карти, да създават вулкани, реки и океани.

На особена почит в СУ „Христо Ботев“ е и спортът. Представителните отбори по волейбол, баскетбол и футбол традиционно заемат челните места на градски, окръжни и зонални първенства.

Десет години представителна група ученици отдава своята почит към великото дело на своя патрон „Христо Ботев“, като взема участие в традиционния поход „По пътя на Ботевата чета“. Преминавайки по 120-километровия път от град Козлодуй до връх „Околчица“, те показват дух, заедност и организационни качества, мотивация, присъща само на Ботевци.

Училищният живот в СУ „Христо Ботев“ е изпъстрен и с много културни събития. Организират се тържества по различни поводи, отбелязват се годишнини на исторически личности, народни празници и обичаи.
Гордеем се със станалите вече традиционни благотворителни инициативи. Младите доброволци от БМЧК „Царство на доброто“ ежегодно организират благотворителни кампании в помощ на деца и възрастни в неравностойно положение – „Подари Коледна вечеря на пенсионер”, Коледен и Великденски базар, средствата от които даряваме с отворени сърца.

Училището участва в реализирането на национални и международни проекти – „Подкрепа за успех”, „Образование за утрешния ден”, Националната програма „Иновации в действие“, Национална програма „Заедно в грижата за всеки ученик“, „Еразъм + “, „eTwinning“, Проект „Енергийна ефективност“, Проект „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“, Проект „Детско полицейско управление“, Пилотна програма „Приятелите на Зипи, Ябълка и Ози“ – „Ключ към училище без страх“. От тази учебна година училището работи по Програма за училища посланици на Европейския парламент.

Мисията на СУ”Христо Ботев” е да участва във формирането и поддържането на патриотична мотивация, национален дух, както и в утвърждаване на българската национална идентичност и държавност. Връхна точка в тази мисия беше формирането на Ученически гвардейски отряд. На тържествена церемония, сътояла се на 12.04.2019, беше връчено представителното знаме на VІ – ти Ученически гвардейски отряд на Средно училище „Христо Ботев”.

Вече три години младите ни гвардейци участват в провеждането на представителни и официални церемонии, протоколни мероприятия и военни ритуали с национално и държавно значение.
​С достойни дела Ботевци обогатяват летописната история на своето училище и отдават своя принос за образователния и духовния просперитет на европейска България.

“Бъдете с нас на 24 февруари! Благодаря за подкрепата!”, написа Мадлен Радуканова.

Инициативата “Година на благодарността с Мадлен Радуканова” се реализира в партньорство с Асоциация „Докосни дъгата“, издателство „СофтПрес“, Пробега на мира, УМБАЛ “Света Марина” – Варна и Медицински университет – Варна.

Свързани статии

Back to top button