Гласове от спорта

Илиан Илиев-младши: Ако човек иска да успее, той трябва да излезе от комфортната си зона (Видео)

“Да излезеш от комфортната си зона означава да вървиш по пътя на успеха” – това смята Илиан Илиев-младши. Футболистът на Аполон може след няколко седмици да се прибере в България като шампион на Кипър и е поставил още по-високи цели пред себе си.

Футболният ни национал даде интервю пред Борислав Орлинов, в което говори за живота в Кипър, амбициите си и колко важно е да вървиш по пътя на успеха.

Здрасти, Илиане! Как си, какво ново около теб?

Всичко е наред, остават четири мача до края на първенството. След това за малко ще се прибера до България.

Виждам те в добро настроение, има ли причина?

Не, аз съм позитивен човек. Винаги съм с усмивка на лицето, за мен това е нормално.

Каква е ситуацията в Аполон?

Много добра. Напоследък нещо не можем да победим, но има добър колектив и сме на първо място засега. Имаме директен двубой (б.а с АПОЕЛ), преди това с Анортозис. Нещата са доста добре.

Изкара известно време в Кипър, как те приеха?

Нормално, трябваше и време за адаптация. Не може да отидеш някъде и всичко да е перфектно. Бързо се адаптирах и добре ме приеха в отбора. Има момчета от Балканите – Сърбия, Словения, Хърватия. Кипърците също се държат много добре.

България липсва ли ти?

Нормално, там е семейството ми, но не съм чак в тази крайност да ми липсва прекалено много. Аз бързо се адаптирам – знам и португалски, и английски. Това помага. Създадох много нови приятелства и ще поддържам връзка с момчетата тук. Има хора от Балканите, ние сме една кръв с тях.

Разкажи повече за идването си в Аполон.

Нещата станаха бързо. Звъняха няколко пъти и видях, че имат интерес към мен. Реших да направя следващата стъпка и съм много доволен от това. За няколко дни всичко се случи. Трябваше да ме картотекират за първия мач за Европа и трябваше да летя бързо. Картотекираха ме, но не бях тренирал, така че се включих във втория мач.

Имаше ли някакви колебания?

Все пак бях две години в Черно море, там имах изградено семейство в отбора. Но ако един човек иска да успее, той трябва да излезе от комфортната си зона.

Какви са приликите и разликите между българското и кипърското първенство според теб?

В кипърското първенство има доста опитни футболисти, които са играли в топ първенство. Има и млади, но не толкова. Повече се взимат опитните. Тук е малко по-динамично, хората обичат повече футбола. Идват много хора на стадиона.

От гледна точка на времето, правилен ли е изборът да отидеш в Аполон?

Да. Смятам, че е важно да вървиш крачка по крачка нагоре. По-добре е да направиш малка крачка, отколкото голяма и след това да паднеш. Смятам лека-полека да качвам стълбичката нагоре.

Разкажи повече за живота в Кипър.

Никога не бях идвал тук и нямах представа какво е. Живея в Лимасол и е много хубаво. Когато пристигнах, беше много топло. Трябва да тренираш в 6 сутринта. Викат ни в 5:45 в базата. И втората тренировка е късно вечер. Това е една от разликите между България и Кипър.

И шофират от другата страна на пътното платно!

Да, да! С това вече свикнах. Първите дни ми беше странно. Хубаво е, че тогава само се возих и като се качих да карам, вече бях свикнал.

Какво правиш в свободното си време?

Разхождам се. С отбора на кафенета. Аз съм от хората, които обичат да си стоят и вкъщи. Обичам да играя и компютърни игри.

Баща ти какви съвети ти дава?

Чуваме се всеки ден с него и майка ми. Дава ми съвети, каквито ми даваше и в Черно море. Сега не се меси толкова, защото не ми е треньор. Казва ми полезни неща. Винаги ме подкрепя и е до мен.

Сигурно има и критики?

Да, когато не е доволен, казва го в очите. Колкото и да не ми харесва, трябва да го слушам. Той е минал по този път.

Да очакваме ли трансфер?

Не планувам такива неща. Живея за момента и тренирам упорито.

Би ли се върнал да играеш в България или предпочиташ чужбина?

Чужбина. България е комфортната ми зона и предпочитам да се развивам.

Наскоро ти изпита разочарование от отношението на феновете на Левски към баща ти. Какво те разочарова?

Не, аз нямам нищо против. Не бях гледал мача. Разбрах, че е имало подвиквания. Нормално е винаги да защитиш семейството си. Ако подвикванията са към мен, няма да обърна внимание. Но защитавам семейството си.

Имаш ли фаворит за финала за Купата на България?

За такива мачове няма фаворит, особено когато е дерби. Мисля, че ще е празник за феновете, защото стадионът ще е пълен.

Свързани статии

Back to top button