Снимка: Пресклуб "България"

Младите надежди

Избраха Карлос Насар за спортист №1 на месец декември

Тази година червенобрежкото чудо в щангите най-напред ще се бори за европейска титла

Днес световният шампион по вдигане на тежести за мъже от първенството в Ташкент /кат. 81 кг/ Карлос Насар и старши треньорът на националния отбор Иван Иванов получиха наградите за Спортист №1 и Треньор №1 на м. декември. В традиционната анкета на пресклуб „България“ 17-годишният щангист, наричан новото чудо в щангите, обра гласовете на спортните редакции – 21 от общо 23. Селекционерът Иванов спечели 16 гласа.

Карлос, който постави и световен рекорд на първенството на планетата в изтласкването /208 кг/ през миналия месец, тази година най-напред ще се бори за европейска титла. Миналата година в Москва талантът от Червен бряг остана със сребърен медал на Стария континент. През 2021 г Карлос е постигал и по-висок резултат от световния рекорд в изтласкването – 210 кг и 215 кг, така че тази година може да запише поправка на световния рекорд в дисциплината изтласкване пак на свое име.

Има вероятност европейското първенство през април да бъде отложено заради пандемията, но окончателното решение ще стане ясно до края на месеца, обяви старши треньорът. България изгуби домакинството на големия форум заради умишлената 8-месечна съдебна война, която води бившият президент на родната федерация Неделчо Колев. Той оспорва легитимността на новоизбраното ръководство и до днес Темида все още не се е произнесла, въпреки категоричния вот на клубовете. В момента се набират кандидати да поемат домакинството, стана ясно днес. Европейската федерация по вдигане на тежести е изпратила и-мейл до всички национални федерации да кандидатстват, поясни Иван Иванов. Той сподели, че ще поиска среща с новия министър на спорта Радостин Василев да го запознае с драмата в родните щанги. ММС редовно превежда парите на БФВТ, но след това парите ги няма, с тях разполага Неделчо Колев. За Световното в Ташкент пътуването и престоят на състезателите и придружаващите ги специалисти бе осигурено от спонсори.

Карлос Насар изрази разочарование от намерението на МОК да извади щангите от Олимпийските игри 2028 в Лос Анжелис. Освен това напрежението става още по-голямо в Париж 2024, като знам, че това ми е последен шанс за олимпийски медал, сподели световният шампион. Иван Иванов се надява щангите да запазят статута си на олимпийски спорт, тъй като няма окончателно решение на МОК. Това е само предложение, подчерта националният селекционер. Ако Международната федерация по вдигане на тежести изпълни определени условия, тогава щангите няма да пострадат. На 30 януари предстои конгрес на световната централа, добави Иванов.

От началото на годината Иван Иванов е подновил подготовката на националите в Дианабад. През февруари предстои лагер на Белмекен. Трима от най-добрите ни състезатели ще променят досегашните си категории – Карлос ще се качи на 89 кг, тъй като 81 кг не е олимпийска категория за Париж 2024. Божидар Андреев /73 кг/, който се класира 5-и на Олимпиадата в Токио, както и еврошампионът до 55 кг Ангел Русев също ще вдигат в други категории, като дали ще минат при по-леките или при по-тежките предстои да се вземе решение.

Свързани статии

Back to top button