Гласове от спорта

Красимир Инински: Боксът изпраща успешна година

Президентът на БФБокс Красимир Инински направи своя прочит на изминалата 2021 година

Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински направи своя прочит на изминалата 2021 година. Той анализира развоя на събитията за родните състезатели и посочи какво очаква като резултати и през следващата 2022-ра. Ето какво каза Красимир Инински пред сайта на БФ Бокс.

Г-н Инински, преминаха и последните големи турнири с българско участие. Каква оценка бихте поставили за постигнатите резултати през 2021 година?

Годината при всички положения е успешна. Имаме позитивни резултати и медали не само на Олимпийските игри в Токио, но и на първенствата при подрастващите – европейски и световни отличия. Единственото, което може да се каже, че не успяхме да вземем, бе медал от Световното първенство при мъжете. Но там имаше и субективни причини за развоя на турнира, визирам измисленият нокдаун на Хавиер Ибаниес на 1/4-финалите, който го остави без отличие, а той го заслужаваше. Не искам да звучи като оправдание, но такава бе реалността. Олимпийската титла на Стойка бе безспорният връх на годината. Но много хубаво в случая е, че има приемственост, защото от всяка възрастова група имаме отличия от големите турнири, така че работим както за настоящето и резултатите днес, така и с поглед към бъдещето. Както винаги сме го правили. С краткосрочните цели постигаме дългосрочните.

Олимпийската титла бе чакана от доста време в българския бокс…

Така е. Радвам се, че дългогодишната работа се изплати и Стойка наистина спечели злато, каквото заслужаваше. Успяхме да изградим силен екип около нея, благодарение на което тя разгърна огромния си потенциал и толкова безапелационно спечели този златен медал.

До каква степен този златен медал ще допринесе за развитието на спорта и най-вече на по-младите боксьори?

Тя е доказателство, че начинът, по който работим е правилен. Със сигурност тя ще мотивира младото поколение треньори и занимаващи се с бокс да продължат по този път и всички заедно ще гледаме в една посока. Екипна работа, лишения и труд. Това е истината, няма лесен път за такъв успех. Много съм доволен от развоя на целия турнир в Токио. Но пак повтарям – доволен съм и от успехите на младежите и девойките, защото те са знак, че следващото поколение е с голям потенциал.

А това е предпоставка за успехи и през следващия олимпийски цикъл, нали така?

Абсолютно. Точно така. Наша задача е да съумеем да съхраним и запазим тези деца, за да продължат да се занимават с любимия си спорт. И да им помогнем да реализират потенциала си.

Декември месец е свързан с оценки и награди. Ще види ли боксът свой Спортист на годината?

Мисля, че това е логичен развой на събитията. Стойка заслужава абсолютно, с дългогодишната си кариера, която бе белязана и с този огромен успех в Токио. Това ще бъде прекрасен завършек на кариерата й, както и страхотно признание на спортните журналисти и българския народ към нейните усилия. Вярвам, че тя заслужава това отличие, което ще бъде и още една оценка на екипната работа, която съпътства този успех.

Ако се върнем към Световното първенство за мъже, при всички положения Хавиер бе ощетен и това не е оправдание, а факт. Трудно ли се преживява такъв развой?

Така е, не може да говорим за оправдание в случая. Наистина беше много неприятно като развой на турнира, защото това бе медал за България. Спечелен от него, но връчен на друг. Разочарованието бе голямо, защото това отличие щеше да е още едно доказателство за добрата работа, която вършим. Вярвам, че с труд и постоянство ще си върнем каквото ни взеха.

Гледайки към 2022-а, позитивизмът преобладава, нали така?

Със сигурност. Предпоставките за успехи са налични, въпрос на работа и отдаденост. Само така може да постигнем резултати. Имаме потенциал, както при мъжете, така и при жените. Да не забравяме, че Станимира Петрова си е поставила и тя сериозна цел, която сме оптимисти, че ще реализира.

Ще успеят ли момчетата, които сега трупаха отличия при младежите, да влязат бързо и при мъжете, за да ни радват и там?

Ние работим от една година в тази посока. Те тренират с мъжете вече от доста време и се справят наистина добре, адаптират се бързо. Радващото е, че към момента са показали, че са хубави момчета, имат желание да тренират и да се развиват, което няма как да не ни радва.

Колко труден ще е този олимпийски цикъл?

Хубавото е, че нас работата не ни плаши. Единствено влияние може да окаже епидемиологичната обстановка, по-трудното придвижване на хора и организирането на лагери, съвместни тренировки. Това може да усложни процеса. Останалото го правим с удоволствие. Ние сме се събрали все хора, които обичаме бокса и правим всичко това с любов. Оптимист съм и винаги искам най-доброто за боксьорите, треньорите и хората около нас.

Свързани статии

Back to top button