Снимка: Столична община

BackstageНовини

Младите спортни таланти Изабела Янкова и Калоян Бинев са лица на „София – европейска столица на спорта“

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова им връчи специални призове

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи специални призове на младите таланти Изабела Янкова и Калоян Бинев, двамата са сред надеждите за добро бъдеще на българския спорт. На церемония в сградата на Столична община бе обявено, че Янкова и Бинев са определени за лица на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2022 г.

17-годишната Изабела Янкова е световна шампионка за девойки и европейска шампионка за жени, през миналата година спечели и Световната купа при жените в дисциплината спускане на планинското колоездене. 23-годишният Калоян Бинев има във визитката си европейска титла за младежи по таекуондо, златен медалист от мултиевропейското първенство, с победа от авторитетния турнир за Световната купа в Египет.

„Благодаря на Изабела и Калоян, че с техния талант и популярност увличат много граждани и най-вече децата да спортуват. В лицето на двамата младите хора ще имат сериозен пример за много труд, дисциплина и постоянство. Пожелавам им успех в колоезденето и таекуондото като новите лица на инициативата. За нас е важно подобни талантливи български спортисти да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора. Тази година популяризираме заниманията с два от най-популярните напоследък сред младите спортове, планинското колоездене и бойните изкуства фокусират огромен интерес и получиха олимпийско признание“ – заяви по време на церемонията кметът Фандъкова.

“Инициативата „София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в организацията на спортни събития, така и в спортната инфраструктура. През миналата година тя увлече над 170 000 души, за тази година са планирани над 120 нови събития. Инициативата ни дава възможност също така да подпомагаме спортните клубове. Екипът на фондацията е много активен и това е начин да осигуряваме повече възможности за спорт и активен живот на софиянци и гостите на града” – каза още Фандъкова.

Янкова и Бинев благодариха за оказаната чест и споделиха какво им предстои в близко време. Двамата изразиха надеждите си чрез личния пример да вдъхновят много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е  здраве. В знак на благодарност към Столична община Изабела връчи на кмета Фандъкова състезателния екип, с който е спечелила европейска титла, а Калоян подари един от спечелените си медали на големи първенства.

През цялата година Изабела и Калоян ще бъдат част от събитията на „София – евростолица на спорта“. На 17 април те ще са сред многото известни личности, които ще поведат колоната на традиционното Велошествие „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народно събрание до Южния парк.

На церемонията в общината присъстваха Анатоли Илиев – зам.-председател на фондация „София – европейска столица на спорта“ и Дамян Диков – изпълнителен директор на фондацията и др. Събитието се състоя при строго спазване на здравните мерки.

Като лица на инициатива „София – европейска столица на спорта“ Изабела и Калоян наследяват четири изключително талантливи и обаятелни български състезателки: Християна Тодорова (художествена гимнастика – 2018 г.), Александра Фейгин (фигурно пързаляне – 2019 г.), Йоана Илиева (фехтовка – 2020 г.) и Катрин Маноилова (шорттрек – 2021 г.). Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модел от младите в България.

Свързани статии

Back to top button