Гласове от спортаНовини

Националите по плуване са доволни от представянето си на Европейското в малък басейн

Националните състезатели по плуване, които взеха участие на Европейското първенство в 25-метров басейн в Отопени, Румъния, се завърнаха у нас. Пред медиите Диана Петкова, Петър Мицин, Габриела Георгиева, Калоян Левтеров и главният треньор на националния отбор Кристиян Минковскин направиха обзор на изминалите дни. Те бяха категорични, че тимът ни се е представил отлично.

“Това беше едно от най-успешните състезания за мен. Ако бях влязла и с по-голяма увереност имах потенциал да стигна до финал и на 100 м бруст. Много съм доволна от представянето си. Мисля, че имах потенциал дори за медал на 100 м съчетано и на шега наричам себе си бронзова медалистка, но на 75 метра съчетано, защото на последното обръщане бях трета. Плуването ми на 50 м бруст беше пълно с резерви. Нито една от стените не се получи както трябва. Това идва и от тренираност на дистанцията. На 100 м бруст свалих 2 секунди от личното си време. Смятам, че това ще е една от силните ми дисциплини на голям басейн. В Отопени имах много стартове и към средата на състезанието умората се усети. Ние сме свикнали да плуваме на максимума си в сутрешните стартове, докато други плувци могат да спестят малко от силите си в сериите. При нас това го нямаше и смятам, че си каза думата. Но направихме силно състезание и все повече ще свикваме да сме сред най-добрите”, каза Диана Петкова, която в Отопени влезе в два финала и подобри националните рекорди и в четирите дисциплини, на които участва.

“Доволен съм от резултатите, които постигнах. Радвам се, че успях да вляза във финала на 200 м бътерфлай. В плуванията в свободния стил успях да направя лични постижения и национални рекорди, но в този стил конкуренцията е жестока. Това означава, че ще трябва да се трудя още повече и да не повтарям допуснатите грешки. Резултатите в свободния стил са много силни, но това не означава, че не мога да се преборя с конкуренцията. Постижението ми на 400 м свободен стил можеше да бъде и по-добро, но може би не разпределих силите си правилно по дистанцията. Европейското първенство в Отопени слага край на тази състезателна година и съм доволен от представянето си. Следващата голяма цел са Летните олимпийски игри в Париж, за които ще се готвя от януари”, заяви Петър Мицин.

“За мен Европейското първенство беше доста емоционално, но се радвам, че достигнах до финална осмица, направих и още един рекорд. Мисля, че се представих добре на шампионата. Със сигурност преживях много в тези дни, но това ще бъде за урок и при следващите големи състезания няма да бъда толкова емоционална. Вече ще знам, че съм способна да бъда сред първите 16 или сред първите 8. Мисля, че занапред ще бъда по-уверена”, сподели Габриела Георгиева.

“Това беше едно много добро състезание за целия отбор. Поставихме доста добри и силни резултати, които са добра предпоставка за Световното първенство в Доха през февруари. Надявам се да продължаваме в същия дух и там да се представим добре. Всяко участие в полуфинал или финал доставя много голяма емоция и опит. Надявам се през следващата година да продължим тази линия и всеки да постигне целите си”, каза Калоян Левтеров.

Главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски също постави висока оценка за представянето на състезателите.

“Имахме отлично представяне на Европейското първенство. Реално ние бяхме с половината отбор. Ако бяха участвали всички, които са членове на националния отбор, нещата щяха да са още по-добри. Вече се борим за медали и това е нещо, което няма как да не ме прави много горд и щастлив. Плувната година завършва с поредно успешно състезание за българските плувци. Равносметката за целия сезон е много добра. Имаме много силни постижения. Това, което ме радва много е, че юношите също се изявиха, направиха силни класирания и постижения. Всичко това ни изправя пред нови предизвикателства и пред много работа, която трябва да вършим, за да надградим това, което успяхме да направим през тази година. Развитието на българското плуване през последните години е много динамично и в положителна посока. Тук е мястото да кажа, че към Българската федерация плувни спортове има и артистично плуване и скокове във вода, които също се развиват много добре, и се надявам, че и ще постигнат успехите, които имаме в плуването”, заяви Минковски.

Свързани статии

Back to top button