Снимка: Verus Photography

Вдъхновяващи истории

От Плевен стартира инициативата „Година на благодарността с Мадлен Радуканова“

Асоциация „Докосни дъгата“ е партньор на златната ни олимпийска медалистка в благородното ѝ начинание

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова избра Плевен за старт на своята инициатива, наречена „Година на благодарността“. Кампанията ще се провежда през всичките 12 месеца от 2022 година, като всеки месец „златното момиче“ планува да бъде на различно място в страната, за да се срещне с деца и младежи, които имат нужда от подкрепа, от менторство и от добър пример.

Визитата на Мадлен Радуканова в Плевен се осъществи със съдействието на д-р Денислава Ангелова – председател на асоциация „Докосни дъгата“, която е сред официалните партньори на инициативата.

Златната медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика пристигна в града на Панорамата със своя баща Милен Радуканов, който е треньор по футбол и бивш футболист на Левски, ЦСКА, Локомотив (София), Спартак (Плевен) и други отбори. Легендарният защитник сподели, че подкрепя изцяло благородното начинание на своята дъщеря и това бе причината да бъде плътно до нея по време на гостуването ѝ в Плевен.

Мадлен Радуканова засне специална фотосесия за старта на своята „Година на благодарността“ пред един от символите на града – Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“, като в снимките се включи и мажоретният състав на СУ „Иван Вазов“.

Непосредствено след това момичето-герой от Игрите в Токио се отправи към най-голямото училище в областта, където бе посрещнато изключително топло от директора Димитър Митев. Мадлен Радуканова подари на СУ „Иван Вазов“ своя гимнастическа топка и влезе в часа по физическо възпитание, където проведе интересен и мотивиращ разговор с учениците.

Тя разказа, че през 2021 г. станала олимпийска шампионка по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио, което е уникална за България постижение, и докато тя и светът слушали „Мила Родино“ на стълбицата в Токио, си дала сметка колко много обича родината.

„Медалът е признание за много години тежък труд, но истинската награда дойде от вас, нашата публика. В месеците след игрите чух много неща – определят ни като „златни“ и „диамантени“ момичета, но най-съкровеното, което чух за себе си, е, че съм добра. Добротата, обаче, не е плод на труд, тя е личен избор. Същото е и с благодарността – това е отношение на сърцето, цялостно разбиране за живота, нагласа и светоусещане, които не се възпитават – те са вродени. Всичко това ме мотивира в края на най-успешната за мен в професионален план година да се отблагодаря по един нетрадиционен начин за всички добри думи, всички положителни отзиви и добри оценки, които получих. Аз зная колко е важна дори една добра дума, казана в точен момент, затова ще дам всичко от себе си, за да бъда полезна там, където е възможно.“, сподели Мадлен за мотивацията си да стартира тази инициатива.

Развълнуваните плевенски ученици слушаха внимателно какво има да им каже олимпийската шампионка, задаваха въпроси и „попиваха“ с огромен интерес всяка нейна дума. Децата дори имаха шанса да докоснат златното ѝ отличие, спечелено на Олимпиадата в японската столица. Мадлен заяви, че се надява с успехите си да вдъхнови младите хора да започнат да спортуват и да не се отказват от мечтите си.

Изненада за гимнастичката поднесе мажоретният състав на СУ „Иван Вазов“ – специално танцово изпълнение, в което се включи и самата Мадлен, използвайки своите бухалки и лента, донесли ѝ десетки медали през годините. Някои от ученичките се престрашиха също да използват гимнастичките уреди, а известната спортистка ги окуражи и им даде ценни напътствия.

В края на срещата Мадлен Радуканова зарадва учениците с много автографи и снимки за спомен.

Свързани статии

Back to top button