Снимка: Verus Photography

Backstage

По идея на Асоциация „Докосни дъгата“: Христо Стоичков с фотоизложба в СУ „Иван Вазов“ – Плевен

Експозицията е под надслов „Христо Стоичков – 30 години Златна топка“

Легендата на българския футбол и Кавалер на „Златната топка“ Христо Стоичков гостува в Средно училище „Иван Вазов“ – град Плевен, където е подредена първата постоянна фотоизложба, запечатала паметни моменти от житейския път и богатата кариера на Камата. Събитието се организира по инициатива и идея на Асоциация „Докосни дъгата“, с председател д-р Денислава Ангелова, и е подкрепена от директора на най-голямото учебно заведение в плевенска област – Димитър Митев. Партньори на дейността са AM Студио и Зала на славата „Христо Стоичков“.

Експозицията е под надслов „Христо Стоичков – 30 години Златна топка“ и препраща към алеите в Зала на славата „Христо Стоичков“. Изобразени са футболният тунел с историята на Модерния ляв, емблематични части от Алея „Триумфална“, събираща най-ценните трофеи в кариерата на Великата осмица, както и някои от незабравимите приятели на единствения българин, носител на Купата на европейските шампиони.

Стотици ученици приветстваха с овации и аплодисменти Христо Стоичков, който бе посрещнат тържествено на входа на училището от мажоретния състав и ученическия гвардейски оркестър. След това Камата се разходи по коридорите на СУ „Иван Вазов“, чиито стени бяха украсени с ученически рисунки на тема „Христо Стоичков – 30 години Златна топка“. Най-добрите три произведения бяха поставени в рамки и подарени лично от авторите им на футболната легенда.

Училищното ръководство изненада Стоичков с емоционален клип, съдържащ всички картини на младежите, съпроводен от общата песен на Великата осмица, Тони Димитрова и Братя Аргирови – „Любов поне“. Камата не скри вълнението си и дори запя отделни откъси, с което събра аплодисментите на всички присъстващи.

„Мисля, че днес не само за мен, но и за цялото училище, това е празник. Независимо, че днес е последният ми работен ден след повече от 31 години управляващ това училище. В крайна сметка има и такива моменти. Но не се предаваме. Нашият девиз е „Ние не сме най-добрите, но по-добри от нас няма“, заяви директорът Димитър Митев.

„Благодаря за топлото посрещане. Аз израснах с големи футболисти и приятели като Пламен Гетов“, обърна се великият спортист още в началото на своето слово към легендарния бивш национал на България, който го придружаваше на събитието. „Учил съм се от него и съм горд от това. Имал съм много щастливи моменти в Плевен. Може би не знаете, но първата ми награда като футболист я получих точно тук. Избраха ме за най-перспективен млад футболист в България. Оттук тръгна моят път“, отбеляза Христо Стоичков, след което лично преряза лентата на фотоизложбата „Христо Стоичков – 30 години Златна топка“. Тя е в чест на кръглата годишнина от паметната за българския футбол 1994 година, когато нападателят на Барселона грабна „Златната топка“, връчвана от френското списание „Франс Футбол“.

Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет – Плевен доц.д-р Иван Малкодански, Началник отдел „Спорт“ в Община Плевен – Ваня Първанова, общински съветници, началникът на Първо РПУ – Плевен Митко Симеонов, директорът на Спортно училище „Георги Бенковски“ Мариана Костова, легендата на българския футбол Пламен Гетов, общественици и деца от школата на Спартак Плевен, заедно със своя треньор Светослав Бърканичков. Модерния ляв получи подаръци за спомен от визитата си в Плевен от директора на Спортното училище в града Мариана Костова и общинския съветник Генади Тодоров.

„Адмирации за организацията. Изложбата ще бъде много хубав спомен, а това, че великият българин Христо Стоичков дойде в СУ „Иван Вазов“, ще даде пример на нашите деца за цял живот“, заяви доц.д-р Иван Малкодански.

„Това е поредна наша инициатива с Христо Стоичков. Вярваме, че тази изложба, показваща най-емблематичните моменти от неговата кариера, ще вдъхнови младежите да преследват своите мечти“, каза д-р Денислава Ангелова.

Последната част от визитата на Христо Стоичков премина на спортната площадка на СУ „Иван Вазов“, където директорът Димитър Митев разкри, че след модернизиране на съоръжението то ще носи името Спортен комплекс „Христо Стоичков“. В края на срещата учениците получиха възможността да се снимат със своя идол и да получат автограф от Кавалера на „Златната топка“.

СНИМКИ:Verus Photography

Свързани статии

Back to top button