Вдъхновяващи историиНовини

Смолян посрещнa Мадлен Радуканова с много любов и изненади

"Диамантеното момиче" продължава да създава много усмивки и незабравими емоции чрез инициативата си "Година на благодарността"

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова продължава да създава много усмивки и незабравими емоции чрез инициативата си „Година на благодарността“. След като вдъхнови подрастващите в Плевен, Пловдив и Айтос, „диамантеното момиче“ посети Езикова гимназия „Иван Вазов“ в град Смолян като част от благородната си кампания, стартирала в началото на тази година. Заедно с нея бяха участници от „Пробега на мира“, спортният журналист Красимир Панов, националът по джудо Божидар Темелков и д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, която е сред официалните партньори на инициативата.

От смолянската гимназия посрещнаха олимпийската ни гордост с шпалир от гвардейците на III-ти Ученически гвардейски отряд. Изненадите обаче тепърва започваха. В нейна чест последва изпълнение на химна на Родопите – „Бела съм, бела, юначе“ под съпровода на гайда, както и предизвикателство от страна на учениците към Мадлен – да облече автентична родопска носия и да се включи в уроци по родопски хора. Директорът на ЕГ „Иван Вазов“ не пропусна да демонстрира и типичното смолянско гостоприемство, канейки гостите да се включат във вкусно изживяване – дегустация на родопски ястия, приготвени от баба Сийка.

 

Красимир Панов сподели в изказването си пред присъстващите, че Мадлен и останалите момичета от ансамбъла са донесли радостни емоции не само на Олимпийските игри в Токио, а през цялата си кариера. И припомни, че още през 2016 година президентът на БФХГ Илиана Раева му е казала, че следващият ансамбъл ще надмине своите каки. И за щастие се е оказала права. „Вярвам, че всяка една от тях ще се реализира и в новите поприща в живота, в които са поели след края на състезателната си кариера. На мен много ми се искаше те да останат за още един олимпийски цикъл, но пък сега с нетърпение чакаме да видим техните наследнички. По този начин се надгражда българската художествена гимнастика“, отбеляза спортният журналист. Той посочи, че Мадлен Радуканова и Божидар Темелков са двама прекрасни млади хора и български спортисти, които са успели да се реализрат на изключително крехка възраст. Панов изрази вяра, че смолянските ученици ще попият от тяхното вдъхновение и желание за победа.

„За мен е чест и удоволствие да бъда тук. Искам да ви пожелая да сте здрави, да преследвате мечтите си докрай, да си поставяте цели и да ги сбъдвате. Искам да ви кажа да се отдадете на това, което обичате да правите, да сте изцяло в него, без да се притеснявате какво ви чака занапред, защото смятам, че именно заради това ние успяхме да спечелим този олимпийски медал. Всяка нощ го сънувахме и сега го държа в себе си. Абсолютно сигурна съм, че мечтите се сбъдват и ви пожелавам и на вас да се сбъднат най-съкровените желания“, сподели Мадлен Радуканова пред учениците, които нямаха търпение да се докоснат до нея, да си направят снимки за спомен и да се насладят отблизо на златния медал от олимпийските игри в Токио.

На фона на тежката ситуация в Украйна, събитието в Смолянското училище премина под знака на силните послания за здраве, мир и хармония.

Краси Панов говори пред учениците по актуалната в тези динамични и напрегнати времена темата за състоянието на фалшивите новини. „В този модерен свят на интернет и социални мрежи става все по-трудно и по-трудно човек да отсее кое е истина и кое си е откровена манипулация“, посочи той. Журналистът коментира и състоянието на българските медии, което предизвика сериозен интерес сред някои от учениците, желаещи да се занимават с тази професия. Панов съдейства на двама от младежите да осъществят интервю с Мадлен Радуканова и отправи
ценни напътствия, които са от полза по пътя им на развитие.

„Мирът не е само отсъствие на война. Мирът означава присъствие на любов, хармония, разбирателство и единство между хората. Пробегът на мира е минал над 635 000 км между граници, континенти, стигал е до връх Еверест, до Космоса. Преминал е през 25 000 училища, така че вие сте поредното училище, през което минава. Идеята е този пламък да се предава от сърце на сърце. Само мечтателите за мир, обичащите мира и тези, които осъществяват мира, са тези, които наистина могат да променят света към нещо по-добро“, споделиха от Пробега пред учениците, цитирайки думите на духовния учител и основател на организацията Шри Чинмой.

В края на събитието Факела на мира премина и през ръцете на младежите.

Свързани статии

Back to top button