Снимка: Станимира Петрова/Facebook

Гласове от спортаНовини

Станимира Петрова: “Странджа” винаги е празник за мен, а със златния медал това стана още по-вярно

Станимира Петрова сподели, че е изненадана от убедителното си представяне на Купа “Странджа”. Тя донесе първата титла за България от 73-ото издание на боксовия турнир, след като ликува в категория до 54 килограма, на която стана и световна шампионка през 2014 година. Трикратната златна медалистка от европейски първенства има една основна цел пред себе си – титлата от Олимпийските игри в Париж 2024.

“Много съм щастлива, винаги когато побеждавам, съм доволна. Казах, че “Странджа” винаги е празник за мен, а със златния медал това стана още по-вярно. Доволна съм, защото съперничката ми на финала е световна шампионка в категорията от 2016 година, а аз съм от 2014-а. Беше сблъсък между две световни шампионки, но аз спазих всички указания на Петър Лесов, който мисля, че за пръв път е доволен от мен. Но и аз смятам, че направих всичко както трябваше”, каза Петрова пред сайта на БФ Бокс.

“Честно казано не очаквах да се представя толкова убедително, дори бях притеснена как ще се развие финалната среща. Всички противнички бяха много трудни, казахстанката, рускинята и на финала, но се радвам, че се справих. Смятам, че тази година нивото беше много силно. За първи път има награден фонд, което е страхотно, прекрасен стимул. Също така и златните ръкавици останаха за финалистите. Няма да ги ползвам повече, остават за сувенир и спомен.

“Странджа” беше много важна, защото е първото ми състезание на 54 килограма от 2015 година насам. Беше важно да видим как се чувствам, но мисля, че това е моята категория. Радвам се, че ще бъде в олимпийската програма. Така обявиха първоначално, което ме прави още по-щастлива. Другото хубаво е, че турнирът е и с точки, като ни обясниха, че златна лига, какъвто е “Странджа”, носи повече точки от европейски шампион, което е страхотно”, каза още Станимира Петрова.

А ето какво сподели и нейният треньор, легендата и шампион от Игрите в Москва 1980 – Петър Лесов:

“Честно казано имах известни притеснения, тъй като не е играла от много години на тази категория и не беше в най-добрата си форма. Но съм много доволен от нея, защото влезе бързо в ритъм и играта й беше перфектна, особено на финала, когато се представи спокойно, разчиташе отлично дистанцията. Ако задържим тази игра, да пуска силни удари от дистанция, ще имаме още бъдещи успехи. Смятам, че това е нейната категория, защото тя няма никакви проблеми да сваля килограми, дори преди кантара беше с 300-400 грама отдолу”, каза Лесов пред сайта на БФ Бокс.

“Има още накъде да развиваме играта й. Ще работим върху точната дистанция и да не спира с лявата ръка. Тя само с лява ръка може да ги побеждава, изключително бърза е. Само трябва още малко да я вдигне нагоре и всичко ще е както трябва.

“Странджа” беше наистина много силен турнир, особено в тази категория, до 54 килограма. Конкуренцията бе сериозна. Това ни дава добра представа къде се намираме. Сега се надявам, че ще останем здрави и ще продължим добрата работа. Достигнем ли нивото, което преследваме, очаквам да стане Световна шампионка, без да позволим този път съдиите да се намесят”, коментира Лесов.

Свързани статии

Back to top button