Снимка: БОК

Гласове от спортаНовини

Стефка Костадинова: Вярвам, че нашите олимпийци ще покажат максимума в Пекин

"Имаме своите реални шансове за успех", заяви председателят на БОК

Дни преди откриването на зимната олимпиада в Пекин председателят на БОК Стефка Костадинова даде интервю за сайта на централата bgolympic.org. Ето какво сподели ръководителят на нашата делегация за предстоящите игри в китайската столица:

Г-жо Костадинова, отново сме на олимпийска „писта“ след супер емоциите в Токио, този път в очакване за зимните игри в Пекин…

– Така е, няма и половин година след края на летните игри и ето, че вече сме на прага на зимната олимпиада в Пекин. На 4 февруари огънят в китайската столица ще озари отново света със символа на най-благородните и популярни състезания в историята на човечеството. Една от най-големите и мощни държави на планетата приема за втори път олимпийците, а Пекин става първият в историята град домакинствал както на летни, така и на зимни игри.

– Домакините организират олимпиадата в сложна здравна обстановка и при геополитическо напрежение, какви са очакванията и прогнозите?

– Целият свят вече от две години е много различен, спортът също. Няма как – трябва да се съобразяваме с новите реалности, важно е, че игрите ще се състоят и младежите от цял свят ще се съберат за поредната си олимпийска среща. Убедена съм, че домакините ще организират всичко перфектно по отношение на съоръжения и логистика. Споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи. Това ще е първото глобално събитие, което се провежда по план след избухването на пандемията. Светът в момента преминава турбулентен етап от развитието си и точно олимпиадите със своите светли идеали и принципи могат да вдъхнат увереност и надежда на цялото човечество в тези трудни времена. Младите хора, обединени в своите различия, са призвани чрез срещите си в спорта да покажат, че заедно можем да преодолеем несгодите и да вървим към просперитет. Тъй че, да пожелаем успех и паметни мигове за организатори, участници и зрители.

– С какви чувства и надежди изпращате българските олимпийци за Пекин?

– Първо нека напомня, че от дебюта си през 1936 година, България извървя дълъг път, за да се утвърди сред авторитетните държави в зимните спортове. С успехите досега, с шестте медала – единият от които златен, страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и респект към съперника. Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите. Искам заедно, като нация да ги поздравим и да благодарим на всеки един от тях за извоюваното право да стартира и да мери сили с най-добрите на планетата. Благодарност и за техните треньори, за хората от щабовете и федерациите, за всички спомогнали за класирането на олимпийски игри. Сам по себе си този факт вече е една съвсем не малка победа.

Бихте ли се ангажирали с прогноза за представянето ни в Пекин…

– Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк, българите записаха невероятни успехи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите реални шансове за успех. Например в биатлона – традиционно силен наш спорт, изградил през годините престижна школа. В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за световната купа, в сноуборда и в ски-скока вече десетина година двамата ни представители са непрестанно в световния елит. Без да е навършила 20 години нашата млада звезда във фигурното пързаляне вече записа престижни класирания на европейската и световна сцена, при това в един от най-популярните спортове… Нека просто пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин. Вярвам, че те ще носят с гордост родните екипи с герба и ще покажат максимума от своите възможности. Нека ги подкрепим като представители на една силна духовно и физически нация.

– И на тази олимпиада спортистите освен с опонентите си ще се съобразяват и с невидимия съперник – вируса…

– За жалост е така и дано е за последно. Виждате как вирусът непрекъснато „атакува“ спортисти и състезания, нарушава подготовката и възможностите за изява. Освен това спортът без зрители е съвсем различен и някак ощетен. Добре че, сега в Пекин надпреварите поне ще бъдат с публика, макар и само от местни хора. Вярвам, че скоро всичко това ще отмине и спортът ще се нормализира. Българският олимпийски комитет отново определи специален „Ковид офицер“, който ще бъде през цялото време с делегацията. Благодаря на екипа на БОК, постарал се както винаги да осигури всичко необходимо като условия, транспорт, посрещане, настаняване, медицински грижи и логистика, за да могат българските спортисти да мислят само за успешното си представяне на олимпиадата.

– В заключение, вашите пожелания за предстоящата олимпиада…

– Желая здраве и хубави дни за участници, гости и организатори на ХХІV зимни олимпийски игри. А на зрителите, слушателите и читателите у нас – много приятни вълнения и емоции с изявите на световните спортни звезди и, надяваме се, с успехите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!

Свързани статии

Back to top button