Гласове от спортаНовини

Kакво е “Тъч” и защо е “Шах с овална топка”

Стефан Дойчев е много неща. Разработва мобилни приложения, а сред клиентите му са Университетът Станфорд и компанията Лусид за електромобили. Занимавал се е с много спортове – дълги години с ръгби, после и с американски футбол. Играл е волейбол и австралийски футбол

Баща му е спортен лекар, д-р Иван Дойчев, шампион по футбол на България със Славия, ЦСКА и Левски. А Стефан е един от основателите и председател на Управителния съвет на Българската Тъч асоциация.

Какво е “Тъч”?

Voice In Sport

Изключително бърз и динамичен спорт. Играе се на много висока скорост, както с тялото, така и с главата – трябва да се мисли много и да се наблюдава противника. Като шах с овална топка. Интересното за тъч е, че може да се играе от смесени отбори, т.е. мъже и жени играят заедно на терена.

Възниква като подготвителна, тренировъчна игра в спорта ръгби лига през 60-те години на 20-ти век (което е различно от ръгби юниън, или както тук го знаем – ръгби; което пък е съвсем различно от американския футбол – с каските и пасовете напред). Бързо добива популярност и през 70-те вече е напълно самостоятелен спорт, със собствени правила, отбори и лиги. В днешно време това е най-масово играният социален спорт в Австралия!

На Балканите – официално само България е част от ФИТ (Federation of International Touch), както се нарича международната ни федерация. Член сме от 2019 година.

Какви са правилата?

Voice In Sport

Правилата са много лесни и почти веднага можеш да започнеш да играеш. Целта е топката да се затисне в “точковото поле”. Има две такива във всеки край на игрището. Можем да тичаме напред с топката, но си я подаваме само назад. Не може да я изпускаме на земята. Който отбележи повече за две полувремена по 20 минути, печели.

Защитата може да спре нападението като “докосне/тъчне” (touch) играча с топката. След всяко докосване защитата се дърпа 7 метра назад, а на шестото докосване топката сменя своето притежание.

Voice In Sport

Какви отбори има, каква е организацията?

В спорта има различни дисциплини. Освен от смесени отбори, това е един от редките спортове, които могат да се играят цял живот – има категории за 30, 35, 45, 55+ годишни. Отделно има самостоятелни мъжки и самостоятелни женски дивизии. У нас работим върху създаването и основаването на нови клубове. Работим много и с деца – вече имаме солидна детска група. Най-малките са 5-6 годишни, а големите са на 15 г. За момента спортната дейност е съсредоточена в София, Самоков – дори в село Райово вече има клуб, играли сме тъч и в Бургас, Габрово.

Надявам се и на още места да събудим пламъчето на спорта – готови сме да правим демонстрации и да помагаме с основаването на нови клубове. Знам за интерес от Велико Търново – надявам се съвсем скоро там да се проведе първи тъч мач.

Voice In Sport

Какви активности имате в клуба?

Клубът, от който аз съм част, освен спортна дейност, развива и много социални активности. Промотираме спорта и активния начин на живот, младежките дейности. Моето мнение е, че всичките спортове са прекрасни и стига човек да иска да спортува и да се забавлява – винаги може да намери начин и място. Организираме демонстрационни мачове, а през лятото бяхме част от “Програма Ваканция” – много приятна програма на Столична община, осигуряваща възможност на деца и ученици да се докоснат до всякакъв вид спортове, в това число и тъч.

Колко хора се занимават в България?

В момента имаме 10 активни члена в “България Тъч”. Разбира се, обществото на занимаващите се със спорта е много по-голямо. Надявам се с настъпването на Европейското първенство и интереса, както и активните членове да нараснат – винаги е необходима още малко помощ в организирането на събития, анонсите в социалните ни мрежи, или в оперативната дейност.

Отворена организация сме – всеки с желание да помага и работи за спорта е повече от добре дошъл. От основаването си през септември 2019 г. на поне една тренировка в клуб “Серди Тъч” са присъствали над 100 различни човека. Важно е да кажем, че първата тренировка при нас е винаги безплатна, всеки е добре дошъл да опита и пробва.

На много хора им харесва, запалват се и са сред най-активните спортисти днес – понякога цели семейства.

Voice In Sport

Какъв е календарът, какво се е случило досега и какво предстои?

Календарът за тази година е фокусиран главно около представянето на националния ни отбор. През месец август, от 2ри до 6ти, е Европейското тъч първенство. Планираме по един подготвителен лагер, в рамките на ден до няколко дена през всеки един от идващите месеци.

Първият такъв е на 20-ти февруари, на терените на спортен комплекс Бароко – публиката е добре дошла, винаги имаме нужда от подкрепа и окуражаване, така че ви очакваме.

Добрата игра е гарантирана, а най-интересното ще се случи между 16 и 17 часа в неделния ден. Вътрешните събития са фокусирани около турнири. Създадохме традицията да кръщаваме турнирите си на най-внушителната планина в близост до мястото, където се провежда турнира.

Вече имаше турнири за Купа Витоша и Купа Рила през 2021-ва, тази година очакваме новите им издания.

Също така плажен тъч – тази версия на играта е дори още по-бърза! Имахме едно издание в Панчарево и едно в центъра на София – очакваме още през тази година.

Личните ти планове и амбиции какви са?

О, винаги искам да се представим максимално добре, да играем на максимума на възможностите на всеки. Смятам, че точно това ни помага да растем и да се развиваме с добри темпове, това помага и на всички наоколо да играят все по-добре.

Амбициите ми на първо време са да се представим достойно на Европейското първенство, отбора да получи “бойното си кръщение”, а след това да насочим сили и към Световното.

Свързани статии

Back to top button