Гласове от спортаНовини

Станимир Беломъжев пред Voice In Sport – за Европейското, подготовката и следващите цели

Той е Станимир Беломъжев, а спортът му – ски ориентиране. Най-добрият български състезател в тази дисциплина завоюва сребърен медал на Европейското първенство в Чепеларе. Успехът му дойде в масовия старт на дългата дистанция, а след това Беломъжев даде специално интервю за VoiceInSport.bg

– Разкажете за състезанието. Условията са били много тежки.

– Да, наистина! Условията бяха много, много тежки. Три дни преди началото на състезанието температурите паднаха драстично до -20°, започна обилен снеговалеж, а на всичкото отгоре имаше и силен вятър.

– Каква беше подготовката Ви?

– Подготовката ми като цяло този сезон е много пълноценна. Успях да направя три лагера на Белмекен през лятото, лагери на ранен сняг в Австрия и Италия, както и най-важноя технически лагер в Норвегия през декември. След Нова година бях за 12 дни отново на Белмекен и мисля, че с толкова лагери на високо, формата ми беше на отлично ниво. Все пак района, където се провеждаше състезанието е на 1750 м. над морското ниво.

Източник: Facebook

– В коя от дисциплините се чувствахте най-добре?

– Не мога да кажа конкретно в коя. Както казах наистина съм в много добра спортна форма сега и нямах предпочитания за дисциплината. Много исках самото Европейско да ми започне с медал още от първия старт (спринта) и да мога да бъде спокоен и за останалите.

– Как коронавирусът повлия на вашия спорт?

– Това мисля, че беше най-трудната част от цялото състезанието. Да успеем да се запазим чисти. Бяхме подложени на постоянни тестове от организаторите, а за да не се стигне до положителен тест, ние в отбора постоянно си правихме бързи тестове за да можем да реагираме ако нещо се случи.

Източник: Facebook

– Какво предстои през 2022 година?

– През 2022 трябваше да имаме 4 кръга от Световната купа, Европейско и Световното, както и World Winter CISM Games. За жалост заради COVID-19 останата само Европейско в България, както и март месец Световното във Финландия. Да се надяваме, че и то ще може да се проведе успешно и да реализираме още някой друг силен резултат.

Борислав Орлинов/Станимира Петрова

Свързани статии

Back to top button