Младите надеждиНовини

Световната ни шампионка по шахмат за девойки Нургюл Салимова с богата турнирна програма и за 2022 г.

Първият турнир за годината, в който Нургюл ще участва на живо, започва на 26 март в Словения

На 26 март 2022 г., събота, започва първото за годината участие в шахматен турнир от континентално и световно ниво на живо за младата надежда на българския шахмат – мм Нургюл Салимова.

Тя ще участва в Европейския индивидуален шампионат по шахмат, който ще се проведе в гр. Терме Катес, Словения, с 310 участници. Този формат на турнира излъчва Европейския шампион при мъжете, но за участие в него се допускат и най-изявените състезателки от жените. Шампионатът е квалификационно събитие за Световната купа на Международната федерация по шах (FIDE) 2023 г., като съгласно правилата на FIDE за Световната купа и решението на борда на Европейския шахматен съюз (ECU), едва 20 играчи ще се класират.

През 2019 г. Нургюл покрива изискванията за титлата „гросмайстор за жени“ с участието си на Европейския индивидуален шампионат по шахмат, а към момента тя е и утвърдена от Международната федерация за Международен майстор за мъже, което е още по-високо звание. Вече има и една норма за “Гросмайстор“ при мъжете от необходимите три.

Европейският индивидуален шампионат по шахмат е първото от четири международни състезания само до м. юни, в които Нургюл ще участва, и споделя „Вълнувам се от предстоящите турнири, тъй като ще се изправя срещу силни и известни противници. Чувствам се подготвена и уверена. Целта ми е да съм спокойна по време на състезанието и да съм концентрирана. Ще дам всичко от себе си“.

Тази година зад безспорния талант на Нургюл застават и HELL ENERGY България, като подкрепят финансово пътните й разходи и настаняване за предстоящите участия. Това партньорство е част от корпоративната стратегия на компанията за подкрепа на изявени таланти в области, които са ориентирани към постижения и предизвикателство към собствените възможности.

„Ние вярваме в талантливите хора. Припознахме жаждата си за успех, целеустременост и постоянно самоусъвършенстване в Нургюл. Тя е гордост за България, защото поставя българското знаме в челото на ранглистата на FIDE. Успехът във всяка област е резултат от талант, много труд и постоянство. Ние вярваме в това и го показваме и с инициативите, които подкрепяме. Изключително много се радваме да виждаме амбициозни и талантливи хора като нея. Те могат да направят света по-добър, защото носят уникалния талант в себе си. Трябва само да го отгледат, развият и приложат в позитивната посока.“, каза Станислав Захариев, кънтри мениджър на HELL ENERGY за България, Турция, Испания, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

След Европейския индивидуален шампионат по шахмат в Словения, Нургюл ще участва в Мъжки гросмайсторски турнир в Турция през април, както и в Международния турнир по класически шах в Давос, Швейцария, през юни.

Родената на 2 юни 2003 г. Нургюл Салимова, към момента държи 54-то място в Топ 100 при жените в шаха и на 7-мо място сред девойките, световен шампион по шахмат за деца и юноши от 2015 г., а през 2017 г. – Шампион на България, като поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат. Нургюл е едва втората българка, утвърдена от Международната федерация за Международен майстор за мъже, след бившата световна шампионка за жени Антоанета Стефанова, покрила нормата през 1997 г. .

Свързани статии

Back to top button