Вдъхновяващи истории

Трета българка изкачи Еверест

Мариета Георгиева се превърна в третата българка, изкачила най-високия връх Еверест. Тя се качи на “покрива на света” като част от комерсиална експедиция, организирана от Elite Exped. Фирмата е ръководена от легендарния алпинист Нирмал Пурджа.

От Elite Exped потвърдиха, че Георгиева е достигнала върха с пост във “Фейсбук”. В публикацията тя е посочена под номер 6 в списъка с клиенти на фирмата, които изкачиха върха вчера. Общо 13 души от различни държави, заедно с 16 водачи, повечето от които шерпи, покориха върха по Южното седло, който е най-масовият маршрут. “Хората казват, че Еверест вече не е предизвикателство – това просто не е вярно. Изкачването на Еверест изисква решителност, обучение, умения и опит. Огромни поздравления за изкачилите се‘‘, написаха от агенцията.

Георгиева е втората българка, ползвала услугите на агенцията на Нирмал Пурджа след Силвия Аздреева, която през 2022 г. в рамките на 27 часа изкачи Еверест и Лхотце, а през следващата година и втория по големина връх в света- К2 (8611м). Българката, която за пръв път стъпва на Еверест, е Петя Колчева.

Свързани статии

Back to top button