Вдъхновяващи истории

IQ на гросмайстор, лекар и още: кои са най-интелигентните футболисти

 Voice in Sport е медия, чиято мисия е и добрата журналистика. Даваме платформа за изява и първи стъпки в професията на млади таланти и бъдещи “водещи пера”.

Джем Юмеров е поредното ново попълнение в екипа ни. 


“Няма интелигентни футболисти.” – твърдение, което се приема по презумпция. Редица изказвания на професионални играчи утвърждават това клише. Българският принос за оформянето на стереотипа никак не е малък. Култови фрази на родните ни футболисти, треньори и управници се раждат всяка година. Явлението изглежда логично и оправдано, имайки предвид факта, че някои от тях са се отдали на футбола от ранна детска възраст, пренебрегвайки образованието, за да развият таланта, който имат.

Това обаче не е критерий за познанията, които може да има един играч. Всъщност уменията за вземане на решение, въображението, креативността трябва да се прилагат всеки мач, защото, както е казал футболният маестро Андреа Пирло: ” Футболът се играе с глава, а краката са само инструмент.“

Невалидността на клишето за ниския интелект на футболистите се доказва от личностите, които ще представим в този материал. Има примери, от които да се водят младите български таланти!

  1. Доктор Сократес

Доктор Сократес безапелационно заслужава да е първото име в нашата класация. Той е един от най-интелигентните футболисти, които светът познава. Въпреки че е споделял, че за него футболът е бил един приятен начин за прекарване на свободното време извън учението, става капитан на легендарния бразилски отбор от края на 70-те и началото на 80-те години. Нестандартен футболист със странен вид, висок 192 сантиметра, а с техника като на Роналдиньо. Същински гений на терена!

Може би се питате защо името на Сократес винаги е придружавано с титлата „доктор“? Отговорът е, че завършва медицина, и то докато е активен футболист – изключително рядко явление. След края на кариерата си дори практикува благородната професия, но за съжаление си отива от този свят едва на 57 години. За колоритния „доктор“ футболът не е най-важното. Той е деен активист в подкрепа на демокрацията, когато страната му се управлява от военен режим. Гениалният футболен демократ доктор Сократес завинаги ще остане в сърцата на бразилци като обединител на народа.

  1. Нийл Шака Хислоп

Едва ли много футболисти могат да се похвалят, че са работили за НАСА, но Нийл Шака Хислоп може! Бившият състезател на Нюкасъл се дипломирал с отличие като машинен инженер от университета Хауърд във Вашингтон, което привлякло интереса на американската космическа агенция, и тя го поканила на стаж.

Започнал като нападател в ранните си години, но по-късно заел поста под рамките на вратата, тъй като бил най-високият играч в отбора. Страстта към играта му дава сили да остави семейство и приятели в САЩ, за да отиде на проби в английския Рединг със сто долара в джоба. Кариерата на родения в Англия, но защитавал цветовете на Тринидад и Тобаго, Хислоп не потръгва добре, което го кара многократно да обмисля отказване от спорта. Благодарение на силния си дух, преодолява трудностите и записва мачове за Нюкасъл, Уест Хем, Портсмут и американския Далас.

  1. Франк Лампард

Франк Лампард е смятан за един от най-добрите английски футболисти. Живата легенда на Челси играе за клуба 13 сезона, като за това време става водещият му голмайстор за всички времена. Въпреки многобройните си постижения не се отказва от учението като завършва средното си образование с отлични оценки по 12-те предмета в дипломата си, включително и латински. През 2009-та година се подлага на тест за интелигентност, който показва, че има коефициент над 150, колкото притежава едва 0.5 % от населението на света. За сравнение, Айнщайн е имал коефициент от 160. Със сигурност интелектуалните качества, които притежава, ще са му от полза в треньорската му кариера, която тепърва ще процъфтява. Франк Лампард безспорно е един от най-острите умове в индустрията.

Тези футболисти-интелектуалци са реалното доказателство, че не бива да вярваме на стереотипи. Заслужават поздравления, защото са пожелали развитието им да продължи и отвъд зеления килим. Страхотни примери за бъдещето поколение, че не е нужно да се оставя образованието на заден план, за да станеш успешен спортист.

 

Джем Юмеров 

Свързани статии

Back to top button